На «Зірці смерті», можливо, виявили океан – Новини технологій

Що ж, виявитися, щілком може виявитися, що не лише, наприклад, енцелад чи європа (упітера) можуть мати океани рідкої води під своїми поверхнями. Учені придивляються до невеликого супутника Сатурна Мімаса, який іноді в жарт називають «Зіркою смерті» через візуальну схожість з однойменною космічною станцією з франшизи «Зоряних воєн».

Корисне на сайті Результати конкурсу ART The Frame – Samsung


Foto ESA

a

Океан під поверхнею

Ідея щодо того, що Мімас може мати океан під товщею поверхні – не нова. enero, julio de 2014 з’явилася стаття групи вчених, які відстоювали цю ідею, базуючись на інформації про Аномальні лібрасції кібрасціїк. Проте скоро ця думка зазнала обґрунтованої критики: спеціалісти говорили, що якби там дійсно існував підповерхневий океан, то ми б спостерігали розтріскування поверхні, як, наприклад, в Енцелада чи Європи.

Та у новому дослідженні науковці стверджують, що поява розтріскування – не обокання – не обоканва Вчені говорять, що така ситуація можлива за наступного сценарію: нагрівання підповерхневих вод забезпечується приливними силами, які гасять обертову енергію й вона розсіюється у вигляді теплової енергії. Це тепло й нагріває воду під товщею льоду, не даючи їй замерзнути. Проте, наголошують автори статті, цієї енергії повинно бути не надто багато, щоб товстий прошарок лоду над гіпотетичним океаном залишався цілісним.

Згідно з комп’ютерним моделюванням, енергії якраз достатньо, щоб нагрівати океан глибоко під поверхнею та забезпечувати існуванню кірки льоду, товщиною від 22,5 до 32 кілометрів. Саме така товщина льодяної поверхні забезпечує відсутність тріщин, а наявність океану рідкої води дозволяє пояснити Аномалії лібрації. Звісно, ​​для підтвердження теорії необхідні подальші дослідження та, в ідеалі, – апарат на орбіті навколо сатурна.

READ  La vida animal más antigua de la Tierra descubierta en Canadá: 890 millones de años

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *