Lo que dice la elección de pareja sobre nuestra personalidad: no estamos accidentalmente en una relación emocional con ellos

Foto: Shutterstock

Kada sa nekim ulazimo u emotivnu vezu, na izbor našeg partnera utiče mnogo faktora, kojih uglavnom nismo svesni.

Najradije kažemo da ne znamo što smo se baš zaljubili u tu osobu i nju izabrali da zajedno koračamo kroz život ili da bar neko određeno vreme bude u našoj blizini.

Psihologija kaže da se nikada ne zaljubljujemo slučajno, da partnere biramo uglavnom nesvesno, ali da naš izbor mnogo toga govori o nama.

Često se dešava da biramo za partnere ljude koji su potpuno različiti od nas, odnosno one koji su nam slični, tako da se u ljubavi ne može uzeti nijedno pravilo – ni «sličan se sličnom raduje», ali ni ono da se «suprotnosti privlače».

Od naše ličnosti, ali i razvojnog trenutka naše svesti, najviše zavisi naš izbor partnera.

Nije slučajnost da se zaljubimo u visoku ili nisku osobu ili u nekoga ko je vrlo emotivan, a ne u onoga ko je rezervisan.

Psihlolozi kaži da češće nesvesno biramo osobe čiji izgled ima nečeg zajedničkog sa našim. Naša ljubav prema partneru se zasniva često i na samoljubivosti – ako smatrate da ste atraktivni, tražićete partnera koji izgleda atraktivno.

Ravnoteža između emocionalnog i racionalnog

Kako kažu stručnjaci za veze, izborom partnera pokušavamo da napravimo ravnotežu između emocionalnog i racionalnog, pa biramo partnere sa kojima se dopunjujemo. Kao rezultat ovakvog izbora pojavljuje se savršeni par – jedna osoba može biti mirna, dok druga održava plamen u vezi.

Ako imate stabilnu i zdravu vezu, vaš partner je neko uvek razmisli dva puta pre donošenja odluke, onda ste vi verovatno prilično emocionalna osoba.

Nije retkost da vidite visoke muškarce sa niskim devojkama, dok su visoke devojke sa niskim momcima ređa pojava. Ponekad takva razlika može da izgleda sasvim neobično, ali zapravo nije iznenađujuća, jer visoka žena izgleda sigurnije i uspešnije.

Dakle, ako biramo niskog partnera, nesvesno poručujemo da želimo da brinemo o njemu, ali ako odaberemo visoku osobu, želimo da budemo okruženi pažnjom.

Otac psihoanalize Sigmund Frojd tvrdio je da uvek biramo partnera koji izgleda ili ima karakterne crte kao jedan od naših roditelja, koji je u najvećem broju slučajeva suprotnog pola. Mada, nekada to može da bude i izbor po dominantnom roditelju.

I savremeni naučnici su otkrili da je izgled partnera često sličan izgledu naših roditelja iz vremena odmah nakon našeg rođenja.

Prema klasičnoj teoriji ličnosti, svi imamo našu unutrašnju odraslu osobu, dete i roditelje, a jedna od ovih osobina uvek ima prednost nad drugima.

Deca su više zamorna i naivna, roditelji previše brinu i zato se te dve vrste ličnosti dobro slažu. Dakle, ako se vaš partner ponaša kao dete, verovatno želite da ga obrazujete i da ga nečemu naučite, pa ste verovatno vi ta osoba koja je zrelija u vezi.

(Telegraf.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *