Icono del sitio La Gradona

Петанк в Україні: Як гра з Провансу прижилася в Ужгороді й захопила українців

Фото з Facebook Олени Колодій

В Україні за останні кілька років з кулями в руках вже встигли засвітитися кілька голів ОДА, мерів міст, з десяток народних депутатів, громадських діячів. Федерація Петанку України (Фпу) Отримала статус національної, гру почали рекомендувати для шкільних занять з фізкультури. Одним словом, петанк стає популярним.

Про те, що ж таке петанк – хобі, спорт, чи сенс життя, розповіла кореспонденту Depo.Закарпаття Президентка національної федерації петанку україни Олена колодій, яка живе і працєє в ужгоро.

¿Qué quieres decir?

– У спільноті петанкістів початком розвитку гри в Україні вважається рік 2002, коли, нині вже покійний, журналіст радіо BBC Олександр Попович привіз до Ужгорода з відрядження кілька наборів китайських куль для петанку. Він навчив грати своїх колег, певний час в україні петанк грали лише журналісти, які, однак, взялися поширювати поширювати про гру у своїх змі у своїх змі у своїх змі у своїх змі у своїх змі

Перший міжнародний турнір в Україні – «Каштан» – восени 2003 року організували в Уожі Він і досі залишається одним із двох найбільших турнірів з петанку не просто в україні, а взагалі на пострадянському просторі. До слова, другий найбільший турнір — «Сакура» теж відбувається в Ужгороді. На ці змагання приїжджають до двохсот гравців з 10-15 країн світу.

Зауважу, що тогоріч петанк-клуб «ужгород» виграв чемпіонат україни, відтак клубний чемпіонат 2022 року відбудеться в ужгороді. Спеціально для цього вперше в Україні у нас спорудять майданчики для петанку на території стадіону «Авангард» за підтримки мерії та керівництва стадіону.

На фото: відомі люди грають в петанк

Для багатьох людей, які знайомі з петанком, це передусім гра для відпочинку, чи чи гарний спосіб провести час з друзями. Як хобі переросло в спорт?

– Тут все так само, як і в інших видах спорту. Приміром, є школярі, які грають футбол у дворі для задоволення, а є професі йн

Петанк — наймолодший вид спорту в Україні. Якщо, приміром, людина, яка кілька разів спробувала задля розваги пограти в петанк, вирішить займатися професійно і брати участь в Чемпіонаті України, а, можливо, і Європи, чи світу, то, у порівнянні з футболом, конкуренція буде в тисячі разів меншою. Простіше кажучи, шлях від завзятого новачка в спорті до учасника Чемпіонату світу з петанку можна пройти за кілька років, в той час, як футболом можна займатися все життя і навіть не наблизитися до мрії про Чемпіонат світу.

Інша перевага — відсутність вікових обмежень. Ви можете почати займатися петанком, скажімо, в дуже зрілому віці, і, якщо маєте хист і бажання тренуватися, то й тут є куди розваватися. У нашому спорті є чемпіонати європи и світу для спортсменів з Абсолютно рівними гендернимими умими. Тобто країну може представляти змішана команда жінок і чоловіків без усіляких квот та обьжежеже.

Поїздки на чемпіонати Європи та Світу – досить дороге задоволення, хто опилачтує гяволення?

– Насправді за усі ці роки всі наші збірні та клуби оплачували участь у міжнародних змаганнях власним коштом і зрідка вдавалося залучити якісь спонсорські гроші, яких, як правило, вистачало на оплату проживання або дороги. У уьому контексті завжди згадую наших олімпійців, які скаржаться на недостатнє фінансування. Так от у нас його взагалі немає. Але, сподіваюся, що ситуація зміниться вже цьогоріч, адже наприкінці 2021 року сталася справді історична подія для українського петанку – Федерація петанку України отримала статус Національної. Тепер у нас з’явилася можливість налагодити співпрацю з мінспорту та претендувати на державне фунівне фунівне фунівне

На фото: змагання на Чемпіонаті України з петанку у Львові 2021 рік

Яка кількість людей грає петанк в Україні?

– це не просте питання, оскільки в україні в україні є багато людей, які грають петанк задля розваги, вони не обов’язково єленами фпу. От, приміром, зовсім нещодавно я дізналася, що в ірпені існує петанк-клуб, який об’єднує переважно жінок старшого віку. Вони самоорганізувалися, проводять щорічний турнір «Кульбаба» мають підтримку місцевої влади й вже отримали погодження про фінансування і спорудження майданчиків для гри. Нещодавно я поспілкувалася з ними телефоном і була приємно вражена їхнім завзятям томімом. Ми домовилися про співпрацю.

Із якого віку можна починати грати в петанк?

– раніше 6 років не варто починати, хоча мій син вже в три з половиною ходив зі мною на тренування та пробував кидати кулі.

Зауважу, що в ужгороді свого часу я заснувала перший в україні шкільний гурток з петанку, який відвідували понад 10 дітей. Тоді нам вдалося зібрати команду і поїханду і поїхати на юніорські змагання до франції в містечко легуен, що поблизу тулузи. Одна із дівчат, яка тоді відвідувала гурток, й досі грає петанк нещодавно була в складі кола в складі команди на чемпіонанаті світу в іспанії.

Важливого етапу в розвитку гри ми досягли торік, коли петанком зацікавилася Нова Українська школа (НУШ) ​​як варіативним видом спорту в шкільній програмі. Всього в проєкті беруть участь 164 школи по всій країні. Для вчителів фізкультури цих шкіл наприкінці минулого року фулоговела тренінги-навчання з петанку (запоріжжжя, харків, київ, львів). Цьогоріч плануються інші міста. Багато вчителів виявили цікавість. ФПУ готує метудичні рекомендації для вчителів у форматі план-конспектів коЃжн Ми видамо ці матеріали у формі книги © безкоштовно поширимо між тими вчителями фізкультури фізкультури, які запровадять у своїх школах петанк. Також ФПУ веде перемовини з президентом Всесвітньої федерації петанку Клодом Аземою, який висловив підтримку цій ініціативі та готовий сприяти у частковому забезпеченні українських шкіл спортивним інвентарем для гри в петанк.

Питання занять петанком на уроках фізкультури підтримує також неурядова громадська організація «спорт для всіх». В деяких регіонах їхні представництва вже навіть закупили інвентар та передали. Також наш спорт популяризує проєкт Олександра Педана «ДжуніорZ». ФПУ розробляє регламенти проведення змагань всеукраїнської дитячої ліги з петанку, яка одночасно буде й відбірковим етапом на дитячі Чемпіонати Європи та світу.

На фото: президент всесвітньої федерації петанку клод азема та президентка фу олена колодій на чемпіонаті світу в іспанії

Але ж крім спортивного приладдя для гри потрібні майданчики, як ви розв’язутенев’язутенекнененененене

– Коли ми говоримо про інфраструктуру для гри в петанк, то місцева влада, як правило, йде на зустріч, оскільки витрати не такі значні, як в тому ж футболі. За останній рік в Україні з’явилося багато нових майданчиків для гри. Звичайно, найбільш зручні місця для гри — це парки. Є велика різниця – будувати басейн, футбольне поле, чи майданчик для петанку. Це суттєво дешевше.

Змагання з петанку також набувають популярності як спосіб корпоративного долзв. Підприємці чи и-компанії часом звертаються до нас з проханням провести майстер-класи та органіувати змагання між працівниками. Це чудовий спосіб гарно і корисно провести вихідні дні.

Проєкт Олександра Педана «ДжуніорZ» теж популяризує петанк

Як би ви коротко висловили своє ставлення до петанку?

– Одного разу мені розповіли історію про те, як у Франції на сільській дорозі заради розваги кілька гравців почали грати петанк і десь посередині гри під’їхав автомобіль, однак гру не припинили, а попросили водія дочекатися закінчення раунду. Ця Коротенька історія яскраво ілюструє, наскільки захопливою може бути гра і яким особливим є ставлення гравців до петанку.

Переконана, що петанк в україні має усі шанси стати справді народною грою, в яку гратимуть лди різного вікку та статі. І хочу наголосити, що усі, кому цікавий петанк, можуть долучатися до наших стотарін nейсбуці та звертатися безпосередньо до ФПУ, чи заходити на наш сайт.

Salir de la versión móvil