Петанк в Україні: Як гра з Провансу прижилася в Ужгороді й захопила українців

Фото з Facebook Олени Колодій

В Україні за останні кілька років з кулями в руках вже встигли засвітитися кілька голів ОДА, мерів міст, з десяток народних депутатів, громадських діячів. Федерація Петанку України (Фпу) Отримала статус національної, гру почали рекомендувати для шкільних занять з фізкультури. Одним словом, петанк стає популярним.

Про те, що ж таке петанк – хобі, спорт, чи сенс життя, розповіла кореспонденту Depo.Закарпаття Президентка національної федерації петанку україни Олена колодій, яка живе і працєє в ужгоро.

¿Qué quieres decir?

– У спільноті петанкістів початком розвитку гри в Україні вважається рік 2002, коли, нині вже покійний, журналіст радіо BBC Олександр Попович привіз до Ужгорода з відрядження кілька наборів китайських куль для петанку. Він навчив грати своїх колег, певний час в україні петанк грали лише журналісти, які, однак, взялися поширювати поширювати про гру у своїх змі у своїх змі у своїх змі у своїх змі у своїх змі

Перший міжнародний турнір в Україні – «Каштан» – восени 2003 року організували в Уожі Він і досі залишається одним із двох найбільших турнірів з петанку не просто в україні, а взагалі на пострадянському просторі. До слова, другий найбільший турнір — «Сакура» теж відбувається в Ужгороді. На ці змагання приїжджають до двохсот гравців з 10-15 країн світу.

Зауважу, що тогоріч петанк-клуб «ужгород» виграв чемпіонат україни, відтак клубний чемпіонат 2022 року відбудеться в ужгороді. Спеціально для цього вперше в Україні у нас спорудять майданчики для петанку на території стадіону «Авангард» за підтримки мерії та керівництва стадіону.

Відомі люди грають петанк

На фото: відомі люди грають в петанк

Для багатьох людей, які знайомі з петанком, це передусім гра для відпочинку, чи чи гарний спосіб провести час з друзями. Як хобі переросло в спорт?

– Тут все так само, як і в інших видах спорту. Приміром, є школярі, які грають футбол у дворі для задоволення, а є професі йн

READ  Muere Barby Kelly: formó parte de la famosa música de la familia Kelly

Петанк — наймолодший вид спорту в Україні. Якщо, приміром, людина, яка кілька разів спробувала задля розваги пограти в петанк, вирішить займатися професійно і брати участь в Чемпіонаті України, а, можливо, і Європи, чи світу, то, у порівнянні з футболом, конкуренція буде в тисячі разів меншою. Простіше кажучи, шлях від завзятого новачка в спорті до учасника Чемпіонату світу з петанку можна пройти за кілька років, в той час, як футболом можна займатися все життя і навіть не наблизитися до мрії про Чемпіонат світу.

Інша перевага — відсутність вікових обмежень. Ви можете почати займатися петанком, скажімо, в дуже зрілому віці, і, якщо маєте хист і бажання тренуватися, то й тут є куди розваватися. У нашому спорті є чемпіонати європи и світу для спортсменів з Абсолютно рівними гендернимими умими. Тобто країну може представляти змішана команда жінок і чоловіків без усіляких квот та обьжежеже.

Поїздки на чемпіонати Європи та Світу – досить дороге задоволення, хто опилачтує гяволення?

– Насправді за усі ці роки всі наші збірні та клуби оплачували участь у міжнародних змаганнях власним коштом і зрідка вдавалося залучити якісь спонсорські гроші, яких, як правило, вистачало на оплату проживання або дороги. У уьому контексті завжди згадую наших олімпійців, які скаржаться на недостатнє фінансування. Так от у нас його взагалі немає. Але, сподіваюся, що ситуація зміниться вже цьогоріч, адже наприкінці 2021 року сталася справді історична подія для українського петанку – Федерація петанку України отримала статус Національної. Тепер у нас з’явилася можливість налагодити співпрацю з мінспорту та претендувати на державне фунівне фунівне фунівне

змагання з петанку

На фото: змагання на Чемпіонаті України з петанку у Львові 2021 рік

Яка кількість людей грає петанк в Україні?

– це не просте питання, оскільки в україні в україні є багато людей, які грають петанк задля розваги, вони не обов’язково єленами фпу. От, приміром, зовсім нещодавно я дізналася, що в ірпені існує петанк-клуб, який об’єднує переважно жінок старшого віку. Вони самоорганізувалися, проводять щорічний турнір «Кульбаба» мають підтримку місцевої влади й вже отримали погодження про фінансування і спорудження майданчиків для гри. Нещодавно я поспілкувалася з ними телефоном і була приємно вражена їхнім завзятям томімом. Ми домовилися про співпрацю.

Із якого віку можна починати грати в петанк?

– раніше 6 років не варто починати, хоча мій син вже в три з половиною ходив зі мною на тренування та пробував кидати кулі.

Зауважу, що в ужгороді свого часу я заснувала перший в україні шкільний гурток з петанку, який відвідували понад 10 дітей. Тоді нам вдалося зібрати команду і поїханду і поїхати на юніорські змагання до франції в містечко легуен, що поблизу тулузи. Одна із дівчат, яка тоді відвідувала гурток, й досі грає петанк нещодавно була в складі кола в складі команди на чемпіонанаті світу в іспанії.

Важливого етапу в розвитку гри ми досягли торік, коли петанком зацікавилася Нова Українська школа (НУШ) ​​як варіативним видом спорту в шкільній програмі. Всього в проєкті беруть участь 164 школи по всій країні. Для вчителів фізкультури цих шкіл наприкінці минулого року фулоговела тренінги-навчання з петанку (запоріжжжя, харків, київ, львів). Цьогоріч плануються інші міста. Багато вчителів виявили цікавість. ФПУ готує метудичні рекомендації для вчителів у форматі план-конспектів коЃжн Ми видамо ці матеріали у формі книги © безкоштовно поширимо між тими вчителями фізкультури фізкультури, які запровадять у своїх школах петанк. Також ФПУ веде перемовини з президентом Всесвітньої федерації петанку Клодом Аземою, який висловив підтримку цій ініціативі та готовий сприяти у частковому забезпеченні українських шкіл спортивним інвентарем для гри в петанк.

Питання занять петанком на уроках фізкультури підтримує також неурядова громадська організація «спорт для всіх». В деяких регіонах їхні представництва вже навіть закупили інвентар та передали. Також наш спорт популяризує проєкт Олександра Педана «ДжуніорZ». ФПУ розробляє регламенти проведення змагань всеукраїнської дитячої ліги з петанку, яка одночасно буде й відбірковим етапом на дитячі Чемпіонати Європи та світу.

READ  Entre lágrimas, ngela Aguilar agradece el cariño de los fanáticos tras la muerte de Flor Silvestre: VIDEO

Клод Азема

На фото: президент всесвітньої федерації петанку клод азема та президентка фу олена колодій на чемпіонаті світу в іспанії

Але ж крім спортивного приладдя для гри потрібні майданчики, як ви розв’язутенев’язутенекнененененене

– Коли ми говоримо про інфраструктуру для гри в петанк, то місцева влада, як правило, йде на зустріч, оскільки витрати не такі значні, як в тому ж футболі. За останній рік в Україні з’явилося багато нових майданчиків для гри. Звичайно, найбільш зручні місця для гри — це парки. Є велика різниця – будувати басейн, футбольне поле, чи майданчик для петанку. Це суттєво дешевше.

Змагання з петанку також набувають популярності як спосіб корпоративного долзв. Підприємці чи и-компанії часом звертаються до нас з проханням провести майстер-класи та органіувати змагання між працівниками. Це чудовий спосіб гарно і корисно провести вихідні дні.

ДжуніорZ

Проєкт Олександра Педана «ДжуніорZ» теж популяризує петанк

Як би ви коротко висловили своє ставлення до петанку?

– Одного разу мені розповіли історію про те, як у Франції на сільській дорозі заради розваги кілька гравців почали грати петанк і десь посередині гри під’їхав автомобіль, однак гру не припинили, а попросили водія дочекатися закінчення раунду. Ця Коротенька історія яскраво ілюструє, наскільки захопливою може бути гра і яким особливим є ставлення гравців до петанку.

Переконана, що петанк в україні має усі шанси стати справді народною грою, в яку гратимуть лди різного вікку та статі. І хочу наголосити, що усі, кому цікавий петанк, можуть долучатися до наших стотарін nейсбуці та звертатися безпосередньо до ФПУ, чи заходити на наш сайт.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *