Hatalmas csillaghajót fotóztak az űrben

Egy három galaxisból álló csoportot örökített meg a NASA és az Európai Űrügynökség közös űreszköze, a Hubble űrtávcső – olvasható a Oldalan de la NASA. Az NGC 7764A1, az NGC 7764A2 és az NGC 7764A3 jelű rendszert együtt NGC 7764A-nak nevezik, a csoportosulás tőlünk mintegy 425 millió fényévre, a Főnix csillagképben található.

A felvétel legizgalmasabb eleme az a két galaxis, amely a jobb felső részen látható.

A NASA szerint az egymással interakcióban lévő rendszerek alakja a Naprendszer perspektívájából hasonlít a Star Trek Empresa csillaghajójának formájára.

Azt nem tudni, hogy a bal oldali galaxis befolyásolja-e a két rendszert, de a közelség miatt ez elképzelhető.

ESA / Hubble & NASA, J. Dalcanton, Dark Energy Survey, Departamento de Energía de EE. UU. (DOE), Fermilab (FNAL), Dark Energy Survey Camera (DECam), Observatorio Interamericano Cerro Tololo (CTIO), NoirLab / National Science Foundation / AURA, Observatorio Europeo Austral (ESO); Reconocimiento: J. Schmidt

Noha a fotó nagyon mozgalmasnak tűnik, a rendszerek interakciója valójában meglehetősen lassú folyamat. A galaxisok frontális ütközése kifejezetten ritka az univerzumban.

a

A Hubble űrtávcső 1990-es felbocsátása óta számtalan látványos felvételt készített, és nagyban hozzájárult a világegyetem alaposabb megismeréséhez. Az űreszköz utódját, a James Webb űrtávcsövet tavaly év végén indították el.

READ  Perseverance está buscando el lugar de aterrizaje perfecto para la próxima misión de devolución de muestras.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *