Kako su pre 100 godina izgledali najnoviji aparati za psihološka ispitivanja sportista? – Na današnji dan

Pre sto godina, “Ilustrovani list” pisao je o najnovijim otkrićima na polju psihologije, te o sparavama koje su se koristile za psihološka ispitivanja kod sportista.

“Psihologija i psihoanalitika idu žurnim koracima napred. Doskora je eksperiment, ogled, kao metoda pogotovu bio isključen iz psihologije, ali što se dalje ide u psihološka ispitivanja, unosi se sve više eksperimentalnih metoda.”

Kako je tada pisao “Lista de ilustradores”, najnovija nastojanja išla su u pravcu eksperimentisanja koristeći različite aparate, “razne registratore, koji će često mehaničkim putem i bez pogreške, dati podatke za postavljanje novih ili utvrđivanje već poznatih zakona u psihologijiji”.

Foto: captura de pantalla/ digitalna.nb.rs

Autor teksta je podsetio da je psihologija već uveliko, pre više od sto godina, prestala da bude opšta, te da je počela podela na dečju, “bolesničku, psihologiju masa i gomila, psihologiju životinja” i mnoge druge.

a

“U poslednje vreme, psihologija sporta je na dnevnom redu. Pronađeni su najraznovrsniji aparati i registratori. Tako je iznađena sprava za konstatovanje vremena reakcije kod sportista, što je isto što i utvrditi brzinu odlučivanja.”

Pažnja i pamćenje su urođene moći, navodi autor, te je dodao da se one nesumnjivo mogu pojačati i pooštriti, kao što se i njihova intezivnost može utvrditi aparatima.

“Konstruisane su i sprave koje mere koliko električne energije biva izlučeno iz čovečjega tela usled sportskih vežbanja. Količina te izlučene struje, u isti mah, predstavlja stupanj zamorenosti dotičnog sportiste”.

Sva tri aparata, kada su se kombinovala, davala su interesantne podatke, naročito za sportske klubove.

“Ubrzo će se moći govoriti o psihologiji sporta i to eksperimentalnoj, koja se, u današnje vreme, naročito ceni.”

Celokupno izdanje može da se čita na linku biblioteca narodne.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. S obzirom na to da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta je pisao Ilustrovani list 1922. godine. Prvi brojevi „Ilustrovanog lista“, čiji je vlasnik i odgovorni urednik Ivan Zrnić štampani su u Beču i Zagrebu, a partir de 1920. u Beogradu.

Projekat je realizovan u saradnji i uz material iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

READ  El cometa de Leonard se cierne sobre el cielo de Brasilia en Nochebuena

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.